Zielinsky es complau a presentar l’exposició Fortaleza Llimós de Robert Llimós. La primera mostra individual de l’artista a la galeria té com a punt de partida els primers esbossos de l’experiència d’albirament d’un OVNI i dels personatges alienígenes que LLimós va tenir a la ciutat de Fortaleza, Brasil, l’any 2009. L’exposició es contrau i s’expandeix als anys posteriors i anteriors al que va succeir a les dunes d’Aquiraz, platja de l’estat de Ceará (Brasil).
Pel que fa a l’experiència, LLimós ens relata: “una tarda, a plena llum del sol, vaig sortir a fer una passejada per inspirar-me amb el paisatge; monticles de dunes fins a l’horitzó, aguantades per quatre arbres, un cel ennuvolat, un paisatge espectacular. De sobte, quan vaig aixecar la mirada, la meva sorpresa va ser enorme en veure que, mig camuflat pels núvols, es visualitzava un OVNI”. Aleshores, dotat amb un bloc de paper i un llapis, va començar a registrar el que passava: “els meus sentits estaven absorbint tot el que s’estava presentant, vaig començar a dibuixar el que estava veient: llums, línies i el joc de camuflatge de la nau amb la boira i els núvols. Amb la mirada fixa sobre el paper, em vaig adonar que al meu costat es començaven a projectar uns llums que em passaven per sobre, m’estaven escanejant.” La mostra se centra en aquells efectes previs que Llimós va presenciar – en l’abstracció i les llums inicials i en les formes curvilínies i lliures que sortien de la nau – però també en els personatges que se li van presentar: una parella amb el coll llarg en una nau.
L’exposició torna a finals de la dècada de 1990 amb el tapís Línies (1999), on podem observar moltes de les formes que, deu anys després, se li van aparèixer durant l’albirament. Així mateix, l’exposició també salta fins a l’actualitat amb la pintura Benvinguda, finalitzada pocs dies abans de la inauguració. L’experiència de l’albirament és un punt d’inflexió en la trajectòria artística de Robert Llimós, el fet es converteix en la seva obsessió: Com donar cos a una experiència? Què passa quan hom es dedica més d’una dècada a investigar un únic esdeveniment? Llimós és el canalitzador que ha donat forma a una trobada i aquesta trobada, com relata l’artista: “m’ha donat l’oportunitat de fer alguna cosa que només es pot fer pintant perquè aquests éssers no es poden fotografiar amb cap mena de càmera. Considero que faig antropologia espacial.” El fet de pintar aquesta trobada i d’expressar-se davant l’extraordinari converteix la seva vida i obra en dos personatges més en aquesta cruïlla entre el que és terrenal i el més enllà.
___
Robert Llimós (Barcelona, 1943) resideix i treballa a la seva ciutat natal. Estudia a l’Escola Massana ia l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi de Barcelona. S’inicia com a pintor de la Nova Figuració (1965-1968), entre el 1969-1973 passa per una etapa d’experimentació conceptual i retorna a la pintura figurativa dins d’una línia expressionista, atorgant gran èmfasi al color.
Ha viscut llargues temporades a Nova York (1975-1983) i Miami (1987-1988). A banda de pintura, la seva obra inclou escultura, obra gràfica, murals, cartells, etc. És autor de diferents escultures públiques instal·lades a Barcelona, com l’escultura “Miraestels” situada al Port de Barcelona i l’escultura “Marc” al Parc del Port Olímpic. També “Thereshold” a Atlanta. L’any 1994 la Generalitat de Catalunya li va atorgar el Premi d’Arts Plàstiques.
Les seves obres apareixen a les col·leccions d’institucions com del Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, Espanya; MACBA-Museu d’Art Contemporani de Barcelona, Espanya; Museu de Sevilla, Sevilla, Espanya; Frac (les Fonds Regionaux d’Art Contemporain), Roussillon, Midi-Pyrénées, França; Museu Internacional de la Resistència Salvador Allende, Santiago de Xile, Xile; Fundació Pilar i Joan Miró, Palmell de Mallorca, Espanya; Peter Stuyvesant Foundation, Amsterdam, Holanda; Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Barcelona, Espanya; Fundació Vila Casas, Pals, Girona, Espanya; Fundació Josep Suñol, Barcelona, Espanya; Fundació Fran Daurel, Barcelona, Espanya.